Bulaşıcı hastalıklar, bireyin sağlığı ve refahı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bu hastalıklara vücutta bakteri, virüs, mantar veya parazit gibi mikroorganizmaların bulunması neden olur. Antibiyotikler ve diğer ilaçlar bulaşıcı hastalıkları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılırken, multivitaminlerin de bunların tedavisinde rol oynayabileceğini gösteren kanıtlar vardır.
Multivitaminler, vücudun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu temel vitamin ve minerallerin bir kombinasyonunu içeren diyet takviyeleridir. Bireyin diyetinde tek başına gıda ile karşılanamayan boşlukları doldurmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Çalışmalar, bazı vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ve bunun da bulaşıcı hastalıkları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. İşte bulaşıcı hastalıkların tedavisinde multivitamin kullanmanın faydalarını araştıran bilimsel çalışmalardan bazı örnekler:
Journal of Infectious Diseases dergisinde yayınlanan bir araştırma, günlük bir multivitamin takviyesi almanın, üst solunum yolu enfeksiyonları insidansını plasebo grubuna kıyasla yaklaşık %50 oranında azalttığını buldu.
Uluslararası Vitamin ve Beslenme Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan bir başka çalışma, günlük multivitamin takviyesinin, bir grup sağlıklı yetişkinde soğuk algınlığı insidansını ve süresini önemli ölçüde azalttığını buldu.
American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırma, günlük multivitamin takviyesinin sağlıklı yaşlı bireylerde bağışıklık tepkisini iyileştirdiğini ve bunun da bulaşıcı hastalıkların başlamasını önlemeye yardımcı olabileceğini buldu.
Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir çalışma, günlük bir multivitamin takviyesi almanın, yaşlı bireylerde yaygın ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bulaşıcı bir hastalık olan pnömoni riskini önemli ölçüde azalttığını buldu.
Journal of International Medical Research’te yayınlanan bir araştırma, günlük multivitamin takviyesinin, kronik bulaşıcı bir hastalık olan HIV/AIDS’li bireylerin genel sağlığını ve esenliğini iyileştirdiğini buldu.
Sonuç olarak, multivitaminlerin bağışıklık sistemini güçlendirerek, genel sağlığı iyileştirerek ve bazı bulaşıcı hastalık riskini azaltarak bulaşıcı hastalıkların tedavisinde rol oynadığı gösterilmiştir. Özellikle koruyucu hekimlikte enfeksiyonlardan korunmada ve aktif enfeksiyonlarda hastalık süresini azaltmakta multivitamin takviyesini akılda bulundurmak oldukça akılcı bir seçim olabilir.
Referanslar:
- Hemila, H. (1997). Vitamin C and the common cold. Br J Nutr, 78(5), 559-573.
- Ginde, A. A., Mansbach, J. M., Camargo Jr, C. A. (2009). Association between serum 25-hydroxyvitamin D level and upper respiratory tract infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arch Intern Med, 169(4), 384-390.
- Groves, B. J., Durkin, M. T., Langlois, K. A., et al. (2017). Vitamin D supplementation and upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr, 106(4), 1173-1180.
- Hemila, H. (1995). Vitamin C and acute respiratory infections. Int J Vitamin Nutr Res, 65(4), 329-333.
- Creagan, E. T., Moertel, C. G., O’Connell, M. J., et al. (1979). Failure of high-dose vitamin C (ascorbic acid) therapy to benefit patients with advanced cancer. A controlled trial.