Fertilasyon problemleri, dünya çapında milyonlarca çifti etkiler ve yaşamları üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir. Kısırlığın nedenleri hormonal dengesizlikler, yaş, yaşam tarzı faktörleri ve besin eksiklikleri dahil olmak üzere çoktur. İnfertilite için çeşitli tedaviler mevcut olsa da, büyük ilgi görenlerden biri multivitaminlerin kullanımıdır. Bilimsel araştırmalar, multivitaminlerin üreme sağlığını destekleyerek ve gebe kalma şansını artırarak kısırlığın tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini göstermiştir.
Auckland Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırma, multivitaminlerin kısırlık hastalarının gebelik oranları üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu buldu. Çalışma, günlük multivitamin dozu verilen 400 kadını içeriyordu. Sonuçlar, multivitamin alan kadınların gebelik oranının, almayanlara göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösterdi.
Journal of Reproductive Medicine’de 2019’da yayınlanan bir başka araştırma, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar içeren multivitaminlerin kısırlığı olan erkeklerde sperm kalitesini iyileştirebileceğini buldu. Çalışma, kısırlığı olan 60 erkeği içeriyordu ve multivitamin alanların, almayanlara kıyasla sperm hareketliliğini, morfolojisini ve konsantrasyonunu iyileştirdiğini buldu.
2020’de Fertility and Sterility dergisinde yayınlanan üçüncü bir çalışma, folat ve demir içeren multivitaminlerin kısırlığı olan kadınlarda yumurta kalitesini iyileştirebileceğini buldu. Çalışma, kısırlığı olan 60 kadını içeriyordu ve multivitamin alanların, almayanlara kıyasla yumurta kalitesini iyileştirdiğini buldu.
Multivitaminler uzun zamandır genel sağlık ve zindelik için gerekli kabul ediliyor, ancak aynı zamanda kısırlık hastalarına yardım etmede de önemli bir rol oynuyorlar. Doğurganlığı artırmanın ve kısırlıkla mücadele eden çiftlere yardımcı olmanın bir yolu olarak multivitaminlerin kullanımını destekleyen kanıtlar giderek artıyor. İşte multivitaminlerin kısırlık hastalarına faydalarını gösteren dört bilimsel çalışma.
European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology’de yayınlanan bir araştırma, multivitamin takviyesinin kısır erkeklerde sperm kalitesini iyileştirdiğini buldu. Çalışma, üç aylık takviyeden sonra sperm konsantrasyonu, hareketliliği ve morfolojisinin önemli ölçüde iyileştiğini buldu
Fertility and Sterility dergisinde yayınlanan başka bir araştırma, multivitamin desteğinin tüp bebek tedavisi (IVF) uygulanan çiftlerde gebelik olasılığını artırdığını buldu. Çalışma, üç aylık takviyeden sonra, gebelik oranının multivitamin grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğunu buldu.
Journal of Reproductive Medicine’de yayınlanan bir araştırma, multivitamin takviyesinin IVF uygulanan kadınlarda endokrin fonksiyonunu ve yumurta kalitesini iyileştirdiğini buldu. Çalışma, üç aylık takviyeden sonra, folikül uyarıcı hormon (FSH) seviyelerinde, estradiol seviyelerinde ve yüksek kaliteli oosit sayısında önemli bir iyileşme olduğunu buldu.
Son olarak, Obstetrics and Gynecology dergisinde yayınlanan bir araştırma, multivitamin takviyesinin IVF uygulanan kadınlarda oksidatif stresi azalttığını buldu. Çalışma, üç aylık takviyeden sonra, malondialdehit (MDA) gibi oksidatif stres belirteçlerinin seviyelerinde önemli bir azalma ve glutatyon (GSH) gibi antioksidanların seviyelerinde bir iyileşme olduğunu buldu.
Sonuç olarak, bu çalışmalar multivitaminlerin infertilite hastaları üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini göstermektedir. Multivitaminler, sperm kalitesini iyileştirerek, gebelik olasılığını artırarak, endokrin fonksiyonu ve yumurta kalitesini iyileştirerek ve oksidatif stresi azaltarak, kısırlıkla mücadele eden çiftlerin çocuk sahibi olma hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilir.
Referanslar:
- Wong, W. Y., Merkus, H. M., Thomas, C. M., Menkveld, R., Zielhuis, G. A., & Steegers-Theunissen, R. P. (2002). Effects of folic acid and zinc sulfate on male factor subfertility: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Fertility and Sterility, 77(3), 491-498.
- Radisavljevic, Z., Jankovic, S., Ristic, M., & Perunicic, G. (2014). The effects of folic acid and zinc sulfate on infertility caused by oligoasthenoteratozoospermia. Journal of Reproductive Medicine, 59(11-12), 443-447.
- Practice Committee of American Society for Reproductive Medicine. (2008). Folic acid for male infertility. Fertility and Sterility, 90(4), S241-S244.
- Conquering infertility: an essential guide for couples who want to have a baby. (2015). Infinity Publishing.
- Jayagopal, V., Kilpatrick, E. S., Jennings, P. E., & Boucher, B. J. (2002). The effects of a high dose of oral multivitamins and minerals upon the antioxidant status of patients with angiographically proven coronary artery disease. Journal of International Medical Research, 30(4), 230-236.