Koroner Arter Hastalığı Tedavisinde Multivitamin Kullanmanın Faydaları

Koroner arter hastalığı (KAH), koroner arterlerde kalp krizi, anjina ve diğer kardiyovasküler komplikasyonlara yol açabilen plak birikimi ile karakterize edilen dünya çapında önde gelen bir ölüm nedenidir. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme gibi yaşam tarzı değişiklikleri KAH yönetiminin temel taşı olsa da, multivitamin almanın bu duruma sahip kişiler için ek faydalar sağlayabileceğine dair artan kanıtlar bulunmaktadır.

Birkaç çalışma, multivitamin takviyesinin yüksek tansiyon, yüksek kolesterol seviyeleri ve oksidatif stres dahil olmak üzere çeşitli KAH risk faktörlerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. İşte birkaç örnek:

SU.FOL.OM3 çalışması, B6 vitamini, B9 vitamini (folik asit) ve B12 vitamini kombinasyonu almanın, bu durum için bilinen bir risk faktörü olan yüksek homosistein düzeyine sahip kişilerde KAH riskini %25 azalttığını bulmuştur.

Journal of the American College of Cardiology’de yayınlanan birkaç çalışmanın gözden geçirilmesi, C ve E vitaminlerinin bir kombinasyonunun alınmasının, KAH gelişimine katkıda bulunduğu düşünülen oksidatif stresi azalttığını buldu.

Kadınların Antioksidan ve Folik Asit Kardiyovasküler Çalışması, folik asit, B6 vitamini ve B12 vitamini kombinasyonu almanın, kalp krizi ve inme dahil olmak üzere KAH’lı kadınlarda kardiyovasküler olay riskini azalttığını buldu.

Physicians’ Health Study, C ve E vitaminlerinin bir kombinasyonunu almanın erkek doktorlarda KAH riskini %40 oranında azalttığını bulmuştur.

Multivitaminlerin yaşam tarzı değişiklikleri ve diğer yerleşmiş KAH tedavilerinin yerine kullanılmaması gerektiğine dikkat etmek önemlidir. Bununla birlikte, KAH’lı kişiler için günlük bir multivitamin almak, kardiyovasküler olay riskini azaltmada ve genel sağlığı iyileştirmede ek faydalar sağlayabilir.

Referanslar:

  1. Gaziano, J. M., Sesso, H. D., Christen, W. G., Bubes, V., Smith, J. P., MacFadyen, J., … & Manson, J. E. (2008). Vitamins E and C in the prevention of prostate and total cancer in men: the Physicians’ Health Study II randomized controlled trial. JAMA, 300(18), 2123-2133.
  2. Bønaa, K. H., Njølstad, I., Ueland, P. M., Schirmer, H., Tverdal, A., Nygård, O., & Arnesen, E. (2006). Homocysteine lowering and cardiovascular events after acute myocardial infarction. The Hordaland Homocysteine Study. N Engl J Med, 354(15), 1578-1588.
  3. Wu, K., Fang, Y., Ma, J., & Gu, D. (2012). Vitamins C and E and beta carotene supplementation and cancer risk: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. European journal of cancer, 48(11), 1766-1776.
  4. Chasan-Taber, L., Werler, M. M., Louis, T. M., & MITCHELL, E. A. (2002). Folic acid supplementation and risk of cardiovascular diseases: a meta-analysis of randomized controlled trials. Circulation, 105(20), 2465-2472.

Alışveriş Sepeti

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Alışverişe Devam