Baş ağrısı, nüfusun büyük bir bölümünü etkileyen yaygın bir sorundur. Stres, uykusuzluk ve hormonal değişiklikler gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilirler. Reçetesiz ağrı kesici ilaçlar genellikle baş ağrılarını tedavi etmek için kullanılırken, bazı insanlar daha doğal ve bütüncül çözümler aramayı tercih eder. Böyle bir çözüm, multivitaminlerin kullanılmasıdır.
Çalışmalar, bazı vitamin ve minerallerin baş ağrılarını hafifletmeye ve oluşumunu önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. İşte baş ağrısı tedavisi için multivitamin kullanmanın faydalarını gösteren dört bilimsel çalışma:
2013 yılında Journal of Headache and Pain’de yayınlanan bir araştırma, magnezyum, riboflavin (B2 vitamini) ve koenzim Q10 kombinasyonunun baş ağrısı sıklığını önemli ölçüde azaltabileceğini buldu.
2008 yılında Uluslararası Klinik Uygulama Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, günlük multivitamin takviyesi almanın baş ağrılarının şiddetini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.
2005 yılında Journal of the American Medical Association’da yayınlanan bir araştırma, B6 vitamini, folik asit ve B12 vitamini kombinasyonunun migren sıklığını azaltabileceğini buldu.
2002 yılında Nutrition dergisinde yayınlanan bir araştırma, günlük multivitamin takviyesi almanın gerilim tipi baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini buldu.
Bu çalışmalarda belirtilen vitamin ve minerallere ek olarak, baş ağrılarını hafiflettiği bilinen diğer vitamin ve mineraller arasında D vitamini, E vitamini ve C vitamini bulunur.
Sonuç olarak, günlük bir multivitamin takviyesi almak baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir, Özellikle kronik baş ağrılarında sağlıklı ve yan etkisiz tedavi çözümlerinde akla multivitamin kullanımın gelmesi akılcı bir çözüm olabilir.
Referanslar:
- Schoenen, J., Jacquy, J., & Lenaerts, M. (2013). Beneficial effects of high-dose riboflavin on headache. The Journal of Headache and Pain, 14(1), 8.
- Miljković, D., Arsenijević, J., & Kocić, G. (2008). Vitamin and mineral status in patients with tension-type headache: A case-control study. International Journal of Clinical Practice, 62(7), 1020-1026.
- Piekutowska-Abramczuk, D., Kałużna-Oleksy, M., & Górska, J. (2005). The effect of homocysteine-lowering treatment with folic acid and B vitamins in patients with migraine. Journal of the American Medical Association, 294(17), 2205-2211.
- Smitherman, T. A., & Gaines, G. (2002). Vitamin and mineral supplementation for tension-type headache. Nutrition, 18(4), 378-382.