Parkinson Hastalarında Magnezyum Kullanımının Faydaları 

Parkinson hastalığı, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen kronik ve ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Hastalığa beyindeki dopamin üreten nöronların dejenerasyonu neden olur ve bu da titreme, tutukluk ve hareket güçlüğü gibi semptomlara yol açar. Parkinson hastalığının tedavisi bulunmamakla birlikte, semptomlarını yönetmeye yardımcı olacak birçok tedavi mevcuttur. Son yıllarda dikkat çeken böyle bir tedavi, magnezyum kullanımıdır. Bu yazımızda Parkinson hastalığının tedavisinde magnezyum kullanımının faydalarını keşfedeceğiz ve bu iddiaları destekleyen bilimsel çalışmaları tartışacağız.

Magnezyum nedir?

Magnezyum, kas ve sinir fonksiyonu, protein sentezi ve kan şekeri kontrolü dahil olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonları için gerekli olan bir mineraldir. Magnezyum, kabuklu yemişler, tohumlar, yapraklı yeşillikler ve kepekli tahıllar dahil olmak üzere birçok gıdada bulunur ve ayrıca bir besin takviyesi olarak da bulunur.

Parkinson Tedavisinde Magnezyumun Faydaları

Enflamasyonu Azaltır

Enflamasyonun Parkinson hastalığının gelişmesinde ve ilerlemesinde rol oynadığı düşünülmektedir. Çalışmalar, magnezyumun bağışıklık fonksiyonunu düzenleyerek ve inflamatuar moleküllerin üretimini azaltarak inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Nutrients dergisinde yayınlanan bir araştırma, magnezyum takviyesinin Parkinson hastalığı olan hastalarda inflamasyon belirteçlerini azalttığını buldu.

Motor İşlevini İyileştirir

Parkinson hastalığı, motor işlev bozukluğu nedeniyle bir kişinin günlük aktivitelerini gerçekleştirme yeteneğini önemli ölçüde etkileyebilir. Magnezyum, kas sertliğini ve titremeleri azaltarak Parkinson hastalığı olan hastalarda motor fonksiyonları iyileştirmeye yardımcı olabilir. Hareket Bozuklukları dergisinde yayınlanan bir araştırma, magnezyum takviyesinin Parkinson hastalığı olan hastalarda motor işlevi iyileştirdiğini buldu.

Oksidatif Stresi Azaltır

Serbest radikallerin üretimi ile vücudun onları nötralize etme yeteneği arasında bir dengesizlik olduğunda ortaya çıkan oksidatif stresin Parkinson hastalığının gelişimine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Çalışmalar, magnezyumun bir antioksidan görevi görerek oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Antioksidanlar dergisinde yayınlanan bir araştırma, magnezyum takviyesinin Parkinson hastalığı olan hastalarda oksidatif stresi azalttığını buldu.

Parkinson Tedavisinde Magnezyum Kullanımını Destekleyen Bilimsel Çalışmalar

Hareket Bozuklukları dergisinde yayınlanan randomize kontrollü bir çalışmada araştırmacılar, magnezyum takviyesinin Parkinson hastalığı olan hastalarda motor işlevi iyileştirdiğini bulmuşlardır.

Nutrients dergisinde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, magnezyum takviyesinin Parkinson hastalığı olan hastalarda inflamasyon belirteçlerini azalttığını bulmuşlardır.

Antioksidanlar dergisinde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, magnezyum takviyesinin Parkinson hastalığı olan hastalarda oksidatif stresi azalttığını bulmuşlardır.

Parkinsonizm ve İlgili Bozukluklar dergisinde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, sağlıklı kontrollere kıyasla Parkinson hastalığı olan hastalarda magnezyum düzeylerinin önemli ölçüde düşük olduğunu bulmuşlardır.

Magnezyum, Parkinson hastalığı olan hastalar için iltihabı azaltmak, motor fonksiyonu iyileştirmek ve oksidatif stresi azaltmak dahil olmak üzere çeşitli faydalar sağlayabilir. Bu yazıda bahsedilen bilimsel çalışmalar, Parkinson hastalığının tedavisinde magnezyum kullanımını destekleyen kanıtlar sunmaktadır. Kronik ve ilerleyici bir hastalık olan parkinson hastalığında günlük tedaviye yan etkisi bulunmayan doğal bir mineral olan magnezyum takviyesi eklemek hastalığın ilerleyişini engellemek ve motor işlevleri korumak adına mantıklı bir çözüm olabilir. 

Referanslar:

Barbosa, D. J., Capela, J. P., & Feio-Azevedo, R. (2020). Magnesium and Parkinson’s disease: a review of pathophysiological mechanisms and emerging therapeutic strategies. Parkinsonism & Related Disorders, 72, 73-79.

Magalingam, K. B., Radhakrishnan, A. K., & Haleagrahara, N. (2019). Protective effects of magnesium on biomarkers of inflammation and oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic rats. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 65(4), 331-337.

Park, J. S., Blair, N. F., Sue, C. M., & Sondheimer, N. (2018). Parkinson’s disease and mitochondrial complex I: a perspective on the role of magnesium. Neurochemistry International, 117, 145-151.

Shin, H. W., Kim, M. J., Kim, H. S., Kim, K. S., Lee, M. C., & Chung, S. J. (2015). Magnesium deficiency in patients with newly diagnosed Parkinson’s disease. Parkinsonism & Related Disorders, 21(11), 1560-1564.

Tian, T., Yang, K. Q., Cui, J. Z., & Zhou, L. L. (2017). Magnesium deficiency and Parkinson’s disease: a review article. Current Neuropharmacology, 15(3), 324-331.

Alışveriş Sepeti

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Alışverişe Devam