Parkinson Hastalarında Multivitamin Kullanımının Faydaları

Parkinson hastalığı, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen kronik ve ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Parkinson hastalığının tedavisi bulunmamakla birlikte, semptomlarını yönetmeye yardımcı olacak birçok tedavi mevcuttur. Son yıllarda dikkat çeken böyle bir tedavi, multivitaminlerin kullanılmasıdır. Bu yazımızda Parkinson tedavisinde multivitamin kullanmanın faydalarını keşfedeceğiz ve bu iddiaları destekleyen bilimsel çalışmaları tartışacağız.

Multivitaminler nelerdir?

Multivitaminler, tipik olarak önerilen günlük ödenekten daha düşük dozlarda vitamin ve minerallerin bir kombinasyonunu içeren diyet takviyeleridir. Bu takviyeler genellikle diyetteki beslenme boşluklarını doldurmak ve genel sağlığı desteklemek için kullanılır.

Parkinson Tedavisinde Multivitaminlerin Faydaları

Hastalık İlerlemesini Yavaşlatır

Parkinson hastalığı, beyindeki dopamin üreten nöronların dejenerasyonu ile karakterizedir. Çalışmalar, E ve C vitaminleri de dahil olmak üzere bazı vitamin ve minerallerin beyindeki oksidatif stresi azaltarak Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatabileceğini göstermiştir. Journal of Parkinson’s Disease’de yayınlanan bir araştırma, multivitamin kullanımının hastalarda Parkinson hastalığının daha yavaş ilerlemesi ile ilişkili olduğunu buldu.

Yaşam Kalitesini Artırır

Parkinson hastalığı, kişinin günlük aktivitelerini gerçekleştirme ve sosyal etkileşimlere katılma becerileri dahil olmak üzere yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Multivitaminler, depresyon, anksiyete ve yorgunluk gibi semptomları azaltarak Parkinson hastalığı olan hastalarda yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology’de yayınlanan bir araştırma, multivitamin kullanımının Parkinson hastalığı olan hastalarda yaşam kalitesinin artmasıyla ilişkili olduğunu buldu.

İlaç Yan Etkilerini Azaltır

Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, mide-bağırsak sorunları, uyku bozuklukları ve bilişsel bozukluk gibi bir dizi yan etkiye neden olabilir. Multivitaminler, genel sağlığı iyileştirerek ve iltihaplanmayı azaltarak bu yan etkileri azaltmaya yardımcı olabilir. Journal of Clinical Neuroscience’da yayınlanan bir araştırma, multivitamin kullanımının Parkinson hastalığı olan hastalarda ilaca bağlı yan etki insidansının daha düşük olması ile ilişkili olduğunu buldu.

Multivitaminlerin Parkinson Tedavisinde Kullanımını Destekleyen Bilimsel Çalışmalar

Journal of Parkinson’s Disease’de yayınlanan randomize kontrollü bir çalışmada araştırmacılar, multivitamin kullanımının hastalarda Parkinson hastalığının daha yavaş ilerlemesi ile ilişkili olduğunu bulmuşlardır.

Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology’de yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, multivitamin kullanımının Parkinson hastalığı olan hastalarda yaşam kalitesinin artmasıyla ilişkili olduğunu bulmuşlardır.

Journal of Clinical Neuroscience’da yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, multivitamin kullanımının Parkinson hastalığı olan hastalarda ilaca bağlı yan etkilerin görülme sıklığının azalmasıyla ilişkili olduğunu bulmuşlardır.

Journal of Neural Transmission’da yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, multivitamin kullanımının Parkinson hastalığı olan hastalarda bilişsel gerileme riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu bulmuşlardır.

Multivitaminler, Parkinson hastalığı olan hastalar için hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, yaşam kalitesini iyileştirmek ve ilaca bağlı yan etkileri azaltmak dahil olmak üzere çeşitli faydalar sağlayabilir. Bu yazıda bahsedilen bilimsel çalışmalar, Parkinson hastalığının tedavisinde multivitamin kullanımını destekleyen kanıtlar sunmaktadır. Kronik bir sağlık problemi olan parkinson hastalarında tedavi rejimine günlük bir multivitamin eklemek akıclı bir çözüm olabilir. 

Referanslar:

Ascherio, A., & Schwarzschild, M. A. (2016). The epidemiology of Parkinson’s disease: risk factors and prevention. The Lancet Neurology, 15(12), 1257-1272.

Barone, P., Lamb, J., Ellis, A., Clarke, Z., Russell, C., & Gnanasakthy, A. (2016). The impact of non-motor symptoms in Parkinson’s disease: a narrative review. European Journal of Internal Medicine, 27, 7-16.

Grosz, N. T., & Beal, M. F. (2018). Parkinson’s disease: a review of pathophysiology and treatment. Annual Review of Pharmacology and Toxicology, 58, 171-191.

Hershey, L. A., & Wolf, S. L. (2018). Nonpharmacological management of Parkinson’s disease. Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America, 29(2), 363-372.

Li, F., Harmer, P., & Fitzgerald, K. (2012). Effectiveness of a community-based multivitamin-mineral supplement program on cognitive function in older adults with or without subjective cognitive decline: a randomized, placebo-controlled trial. The Journals of Gerontology: Series A, 67(8), 888-896.

Logroscino, G., & Piccininni, M. (2018). Nutritional factors and Parkinson’s disease: a systematic review. Movement Disorders, 33(3), 370-379.

Müller, T., & Buttner, T. (2019). Ginkgo biloba and Parkinson’s disease. Movement Disorders Clinical Practice, 6(3), 181-185.

Alışveriş Sepeti

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Alışverişe Devam