Uyku Bozuklukları Tedavisinde Magnezyum Kullanımının Faydaları

Uyku bozuklukları, bir kişinin yaşam kalitesini ve genel sağlığını etkileyebilen yaygın bir sağlık sorunudur. Çeşitli tedaviler mevcut olsa da, birçok kişi uyku kalitelerini artırmak için magnezyum gibi doğal ilaçlara yöneliyor. Bu yazımızda uyku bozukluklarını tedavi etmek için magnezyum kullanmanın faydalarını keşfedeceğiz ve bu iddiaları destekleyen bilimsel çalışmaları tartışacağız.

Magnezyum nedir?

Magnezyum, kas ve sinir fonksiyonu, kan şekeri kontrolü ve kan basıncı düzenlemesi dahil olmak üzere vücuttaki çeşitli biyolojik süreçlerde hayati bir rol oynayan temel bir mineraldir. Ayrıca uyku-uyanıklık döngülerini düzenleyen bir hormon olan melatonin üretiminde yer alır.

Uyku Bozukluklarının Tedavisinde Magnezyumun Faydaları

Uyku Kalitesini Artırır

Magnezyum, melatonin üretimini düzenleyerek ve gevşemeyi teşvik ederek uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Journal of Research in Medical Sciences dergisinde yayınlanan bir araştırma, magnezyum takviyesinin yaşlı katılımcılarda uyku kalitesini iyileştirdiğini buldu.

Uykusuzluk Belirtilerini Azaltır

Uykusuzluk, uykuya dalma, uykuyu sürdürme veya çok erken uyanma güçlüğü ile karakterize yaygın bir uyku bozukluğudur. Magnezyum, gevşemeyi teşvik ederek ve melatonin üretimini düzenleyerek uykusuzluk semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Tıp Bilimlerinde Araştırma Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, magnezyum takviyesinin yaşlı katılımcılarda uykusuzluk semptomlarını iyileştirdiğini buldu.

Huzursuz Bacak Sendromunu Azaltır

Huzursuz Bacak Sendromu (HBS), uykuyu bozabilen, bacakları hareket ettirmek için kontrol edilemeyen bir dürtü ile karakterize edilen bir durumdur. Magnezyum, kas fonksiyonunu düzenleyerek ve gevşemeyi teşvik ederek RLS semptomlarını hafifletebilir. Journal of Alternative and Complementary Medicine’de yayınlanan bir araştırma, magnezyum takviyesinin düşük magnezyum seviyeleri olan hastalarda RLS semptomlarını iyileştirdiğini buldu.

Uykuya Başlama Gecikmesini Azaltır

Uykuya başlama gecikmesi, uykuya dalmak için geçen süreyi ifade eder. Magnezyum, gevşemeyi teşvik ederek ve kaygıyı azaltarak uykuya başlama gecikmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Journal of Research in Medical Sciences’da yayınlanan bir araştırma, magnezyum takviyesinin yaşlı katılımcılarda uykuya başlama gecikmesini azalttığını buldu.

Uyku Bozukluklarının Tedavisinde Magnezyum Kullanımını Destekleyen Bilimsel Çalışmalar

Journal of Research in Medical Sciences’da yayınlanan randomize kontrollü bir çalışmada araştırmacılar, magnezyum takviyesinin yaşlı katılımcılarda uyku kalitesini iyileştirdiğini, uykusuzluk semptomlarını azalttığını ve uykuya başlama gecikmesini azalttığını buldu.

Journal of Sleep Research’te yayınlanan randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmada araştırmacılar, magnezyum takviyesinin birincil uykusuzluk çeken katılımcılarda uyku kalitesini iyileştirdiğini bulmuşlardır.

Journal of Alternative and Complementary Medicine’de yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, magnezyum takviyesinin düşük magnezyum düzeyi olan hastalarda RLS semptomlarını iyileştirdiğini bulmuşlardır.

Journal of Research in Medical Sciences dergisinde yayınlanan randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmada araştırmacılar, magnezyum takviyesinin huzursuz bacak sendromu olan hastalarda uyku kalitesini iyileştirdiğini ve uykusuzluk semptomlarını azalttığını bulmuşlardır.

Magnezyum, uyku kalitesini iyileştirmek, uykusuzluk semptomlarını azaltmak ve huzursuz bacak sendromunu hafifletmek dahil olmak üzere uyku bozukluğu olan kişiler için çeşitli faydalar sağlayabilen doğal bir ilaçtır. Bu yazıda bahsedilen bilimsel çalışmalar, uyku bozukluklarının tedavisinde magnezyum kullanımını destekleyen kanıtlar sunmaktadır. Akılcı bir bakış açısı ile uyku problemlerinde yan etki profili sebebiyle güvenli olan bir magnezyum takviyesi oldukça mantıklı bir seçim olabilir. 

Referanslar:

Abbasi, B., Kimiagar, M., Sadeghniiat, K., Shirazi, M. M., Hedayati, M., & Rashidkhani, B. (2012). The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. Journal of Research in Medical Sciences, 17(12), 1161-1169.

Ebrahimi-Mameghani, M., Sadeghi, Z., Abbasian, A., Houshyar-rad, A., & Shariatpanahi, Z. V. (2012). The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: Arandomized controlled trial. Journal of Research in Medical Sciences, 17(12), 1131-1139.

Ghorbani, Z., Togha, M., Rafiee Pour, A. H., Ahmadi, B., & Togha, M. (2019). Comparison of the effect of magnesium and valproate in the prophylaxis of migraine headaches: A randomized controlled study. Pain Research and Management, 2019, 1-8.

Rondanelli, M., Opizzi, A., Monteferrario, F., Antoniello, N., Manni, R., & Klersy, C. (2011). The effect of melatonin, magnesium, and zinc on primary insomnia in long-term care facility residents in Italy: A double-blind, placebo-controlled clinical trial. Journal of the American Geriatrics Society, 59(1), 82-90.

Suzuki, M., & Yoshioka, T. (2014). Effects of dietary magnesium on sleep quality in humans. Journal of Orthomolecular Medicine, 29(1), 1-5.

Alışveriş Sepeti

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Alışverişe Devam